top of page

Forkert Vanding fremmer sygdomme
At vande græs er en af de bedste ting, du kan gøre i sommermånederne for at holde den flot. Desværre ved mange mennesker ikke, at forkert vanding kan have negative effekter på din græstørvs udseende. Ukorrekt vandingspraksis kan spille en stor rolle, når det kommer til plænesygdomme.


Når jeg besøger golfbaner, ser jeg almindeligvis vandingssystemer indstillet til at køre en vandingscyklus hver dag eller hver anden dag . Desværre er denne vandingsplan ikke ideel til at fremme græssundheden.


Vanding hver dag eller hver anden dag i tyve minutter holder kun overfladen af græsset og den øverste en til to tommer jord våd. Dette kan forårsage en række problemer. For det første, når du vander hver dag i en kort periode, får græssets overflade ikke en chance for at tørre ud, hvilket øger sandsynligheden for at få sygdom, især om sommeren. Det fremmer også et lavt rodsystem, da fugten ikke trænger meget dybt ind i jorden. Græstørv med lavvandede rødder vil ikke være så sunde eller modstandsdygtige som en plante med et dybt, omfattende rodsystem.

Endelig fører hyppig vanding til en fedtet svampe lign overflade og ilt ikke kan komme til plantens rodsystem, hvilket svækker og potentielt dræber planten.
Hvordan skal jeg køre mine sprinklere?

Vi anbefaler vanding sjældent, men i lang tid, så græstørven og det øverste jordlag når at tørre ud mellem vandingssessionerne og hjælpe med at bremse sygdomsaktiviteten. Dette gør det også muligt for vandet at trænge dybt ned i jorden, hvilket fremmer et dybt rodsystem. Et godt udgangspunkt for et kunstvandingssystem er to gange om ugen og en time per zone. Dette er kun et udgangspunkt, du bliver nødt til at justere dette til netop din bane, især hvis din græsplæne holder på fugt i visse områder eller har en historie med at få sygdom. Du skal muligvis også stoppe med at vande, hvis vi får meget regn i løbet af kort tid. En ting at huske på i løbet af sommeren er, at jo længere græsstråene forbliver våde, jo større er chancen for at få sygdom.Hvornår er det bedste tidspunkt på dagen at køre sprinklere?

Vi ser ofte vandingssystemer sat til at køre tidligt om aftenen. Når det kommer til at forebygge sygdom, er det en dårlig idé at køre sprinklere på dette tidspunkt. Vi ønsker at begrænse, hvor længe græsstråene forbliver våde. Hvis du begynder at vande din græsplæne kl.21 Græsset vil være vådt i over 10 timer, hvilket ikke er ideelt.


Det bedste tidspunkt at vande er fra kl. 00.00 til kl. 6.00. Grunden til denne tidsramme er, at plænen får en naturlig dug natten over, og det er der ikke noget, vi kan gøre for at stoppe. Da græsset allerede vil være vådt i denne tid naturligt, er det bedst også at vande på samme tid.


Begynd at vande før plænen bliver stresset

Mange golfbaner venter, indtil fairway begynder at se varmestresset ud, før de vander. Desværre kan denne fejl føre til sygdomsinfektion. Årsagen er, at varmestressede plæner er mere sårbare over for sygdomsudbrud. Ligesom mennesker, jo sundere de er, jo mere sandsynligt kan de bekæmpe infektion. Start med at vande fairway så snart der er udsigt til tørke.

Overvanding af græstørv

Dette er ikke noget, jeg støder på for ofte, men jeg har set nogle få tilfælde, hvor overvanding skaber store problemer. Vanding af græstørv hver dag eller hver anden dag i 45 minutter til en time vil skabe problemer.

Hældningen på jordens overflade vil aldrig tørre ud og vil holde din græsplæne vandfyldt. Når dette sker, skaber det en fin grobund for grå bladplet ( se billede). Dette er ikke en sygdom, du ønsker i din græsplæne, da den spreder sig meget hurtigt og gør en god mængde skader, som ville kræve såning. Det eneste, græsplænen har brug for, er en kraftig vanding en gang måske to gange om ugen afhængigt af vejrforholdene i 60 til 90 minutter pr. zone med et kunstvandingssystem, og omkring 2-3 timer med en sprinkler i slangeenden.

Afslutningsvis

For at opsummere, vand efter behov. De tre nøglepunkter du bør følge er; undgå at vande hver dag eller hver anden dag, vand kraftigt for at få vandet ned mindst seks tommer ned i

18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Foråret er lige om hjørnet...

Snart er det tid til at sætte sig på maskinerne og starte arbejdet på golfbanen og de omkringliggende områder. Nu skal du gør dig klar til at byde sværmene af ivrige golfspillere velkommen tilbage, er

Comments


bottom of page