top of page

Kationbytning hvad er det

Mange naturligt forekommende stoffer, fx lermineraler og humus, har ionbytter-egenskaber. Dette er af stor betydning for bindingen af plantenæringsstoffer, fx nitrat og kalium, i de øverste jordlag. Kationer er bundet til de negative ladninger på jordpartiklerne, fx ler og humus. Planterødderne kan optage kationer ved at bytte med brintioner, H+. Med den stigende forurening af atmosfæren med H+, bl.a. fra udledninger fra kraftværker, har planterne imidlertid fået en konkurrent i adgangen til kationer. Lerpartikler bytter lige så let en calciumion ud med to brintioner fra regnen som fra planterødderne. Sker ionbytningen med brintioner fra den sure regn, skyller calciumionen væk med vandet og kommer ikke planterne til gode. Ionbytningen af de vigtige kation-næringsstoffer med H+ sker i en rækkefølge bestemt af deres bindingsevne til lerpartiklernes negative ladninger. En kation som aluminium (Al3+) byttes fx først, når calcium, magnesium og kalium er byttet ud.


Jord miljøer kan variere i deres evne til at holde og transportere vand og næringsstoffer. Nogle jorder kan lagre og udveksle næringsstof materialer, mens andre kan mangle den tekstur eller sammensætning skulle beholde tilgængelige næringsstoffer materialer. Disse forskelle er direkte relateret til en jord kationudvekslingskapacitet (CEC). CEC målinger er typisk udført på jordprøver i et laboratoriemiljø.

Identifikation

Som planterne optage næringsstoffer fra jorden, disse næringsstoffer skal udskiftes, Ifølge Purdue Universitet Agronomi Guide, er det den fysiske struktur af organiske materialer og ler-baseret partikler der gør at jorden kan holde fast i næringsstoffer. Disse materialer har en negativ ladning, som arbejder for at tiltrække materialer, og holde en positiv ladning. Mange af de næringsstoffer, der er nødvendig for planternes vækst bære en positiv ladning. Disse næringsstoffer er kendt som kationer. Kationbytter har at gøre med jordens evne til at tiltrække nødvendige næringsstoffer og overføre dem til at plante rodsystemer.


Jord næringsstoffer

Jord næringsstoffer vises som partikel, masserne består af individuelle atomer og molekyler, Ifølge Purdue Universitet Agronomi Guide. Atomer, som har manglende eller ekstra elektroner er ioniseret, hvilket betyder, at de er indehavere af et positivt eller negativt elektrisk ladning. Dem, der holder en positiv ladning er kendt som kationer, mens negative partikler kaldes anioner. De mest almindelige jord næringsstoffer er calcium, kalium, brint, ammoniak og calcium; men disse materialer skal vises i deres kation former for at være til gavn for planter.


Funktion


Satsen for kationbytter i jord bestemmer, hvor hurtigt jordpartikler kan erstatte kationer når en plantens rodsystem ekstrakter næringsstoffer fra jorden. Denne kurs afhænger i høj grad jordens evne til at tiltrække og holde på tilgængelige næringsstoffer. De partikler, der deltager i denne proces er kendt som exchange websteder. I effekt, flere kationer disse exchange websteder kan holde, jo højere jorden kationudvekslingskapacitet. Den hastighed, hvormed næringsstoffer der udveksles bestemmer også en jordens samlede pH-niveau.

28 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Foråret er lige om hjørnet...

Snart er det tid til at sætte sig på maskinerne og starte arbejdet på golfbanen og de omkringliggende områder. Nu skal du gør dig klar til at byde sværmene af ivrige golfspillere velkommen tilbage, er

Comments


bottom of page